مذهبی

زندگینامه امام رضا (ع)؛ ولادت، امامت و شهادت به صورت خلاصه

در این مطلب از سایت تریپ لند زندگینامه امام رضا (ع)؛ ولادت، امامت و شهادت به صورت خلاصه را برای شما آماده کرده ایم. امیدواریم از این مطلب لذت ببرید.

هشتمین امام شیعیان علی بن موسی الرضا ملقب به امام رضا (ع) می باشد که در سال 148 قمری در مدینه چشم به جهان گشود. پدر ایشان امام موسی کاظم (ع) از خاندان بنی هاشم و مادر ایشان نجمه نام داشت. رضا معروف ترین لقب اوست به بنا بر روایات مختلف این لقب از سوی خداوند برای آن حضرت تعیین شده است. تاکنون زندگینامه امام رضا علیه السلام بصورت فیلم، کتاب و شعر به تصویر کشیده شده است. در این مطلب زندگینامه امام رضا را با شما به اشتراک گذاشته ایم تا با زندگی آن حضرت اعم از ولادت، القاب امام رضا، همسران و فرزندان امام رضا، امامت و نحوه شهادت امام رضا (ع) آشنا شوید.

اسم کامل امام رضا علیه السلام عَلیُّ بْنُ موسَی الرِّضا
نام پدر امام رضا ع امام موسی کاظم ع
نام مادر امام رضا نجمه خاتون
لقب امام رضا عالم آل محمد، ضامن آهو، غریب الغربا، امام رئوف
محل شهادت امام رضا مشهد مقدس
سن امام رضا در هنگام شهادت 55 سال
مدت امامت امام رضا 20 سال
قاتل امام رضا مامون خلیفه عباسی با انگور آغشته به زهر

در ادامه با زندگینامه امام رضا کوتاه همراه تریپ لند باشید. همچنین می توانید از عکس حرم امام رضا برای پروفایل استفاده کنید.

زندگینامه امام رضا ع

رضا مشهورترین لقب علی بن موسی الرضا بود، چرا که باعث خشنودی خداوند و اهل آسمان و زمین بودند.

مادر امام رضا زنی پاکدامن از اهالی نوبه (غیر عرب) و از کنیزان مادر امام موسی کاظم بودند. اسم او نجمه و کنیه او ام البنین بود که بعد از تولد امام رضا (ع) او را طاهره نامیدند.

مادر ایشان نجمه خاتون در مورد ولادت امام رضا روایت کرده اند که در دوران بارداری هیچ گاه احساس سنگینی نداشتم و در زمان خواب صدای حمد و تسبیح خداوند را از شکم خود می شنیدم و بعد از فارغ شدن، نوزاد هر دو دست خود را بر زمین نهاده و سرش را به سوی آسمان بلند کرد.

او بعد از پدرش در سن 35 سالگی به امامت رسید و دوران حکومت او همزمان با عباسیان و به مدت 20 سال بود. (10 سال در زمان خلافت هارون الرشید، 5 سال زمان حکومت امین و 5 سال زمان خلافت مامون)

القاب امام رضا

گرچه رضا مشهورترین لقب امام رضا می باشد، اما عالم آل محمد لقبی است که از سوی پدر ایشان یعنی امام موسی کاظم برای ایشان انتخاب شده و به فرزندان خود فرموده اند که علی بن موسی عالم آل محمد است، یعنی بر علم و دانش تسلط کامل دارد. چیزی که در سراسر زندگی امام رضا ع مشهود و نمایان بود.

کنیه امام رضا (ع) ابوالحسن است که از طرف پدر ایشان امام کاظم (ع) به او رسید و کنیه ای مشترک بین آنها بود.

همسر امام رضا

امام رضا (ع) تعدادی کنیز داشتند و همسر ایشان (مادر امام جواد) کنیزی از اهالی نوبه (منطقه ای آفریقایی) به اسم دُره بود که نام خیزران را برای او انتخاب کرد.

اما گفته می شود همسر دائمی امام رضا (ع) ام حبیبه نام داشت که دختر مامون بود و این ازدواج به پیشنهاد مامون با هدف نزدیکی به امام رضا (ع) و اطلاع از برنامه و اهداف ایشان صورت گرفته بود.

متن صلوات خاصه امام رضا (ع)

فرزندان امام رضا علیه السلام

در برخی روایات آمده که فرزند امام رضا (ع) تنها امام جواد (ع) بوده که بعد از ایشان به امامت رسیده است، اما برخی نیز تعداد فرزندان امام رضا (ع) را 1 دختر بنام عایشه و 5 پسر به نام های محمد، حسن، ابراهیم، جعفر و حسین دانسته اند.

براساس یک روایت تعداد فرزندان امام رضا دو فرزند به اسم محمد و موسی بوده که یکی از فرزندان ایشان در سفری که امام رضا (ع) در سال 193 به شهر قزوین داشته، در سن دو سالگی از دنیا رفت و در این شهر به خاک سپرده شده که همان امام زاده حسین قزوین است.

امامت امام رضا

در سال 183 قمری بود که امام رضا بعد از پدرشان و به سفارش ایشان به عنوان جانشین معرفی شدند و در زمان هارون خلیفه امامت خود را آغاز کرد.

ایشان ابتدا در مدینه زندگی می کرد و مردم مدینه به شدت ایشان را دوست داشتند. تا اینکه 17 سال بعد از امامت در مدینه با نیرنگ مامون و به اجبار به خراسان دعوت شد.

امام رضا (ع) هیچ تمایلی به این سفر نداشتند تا جایی که به نقل از یکی از مردم مدینه که ایشان را در حال عبادت در حرم پیامبر (ص) مشاهده کرده بود، ناراحتی و ناراضایتی از این سفر از چهره ایشان مشخص بود و ایشان پیش بینی کرده بود که در غربت از دنیا خواهد رفت و دیگر به مدینه باز نخواهد گشت.

شهادت امام رضا (ع)

بعد از ورود امام رضا (ع) به خراسان مامون ایشان را مجبور به پذیرش ولایت عهدی کرد و امامت ایشان تحت نظارت مامون بود. در زمان امام رضا (ع) مناظرات و جلسات مختلفی با دانشمندان دوران عباسی برگزار می شد و مامون که دشمنی آشکار با آن حضرت داشت، سعی داشت تا علم و دانش امام رضا را کتمان کند، اما امام رضا با تسلطی که بر امور مختلف داشت در همه مناظرات پیروز بود.

او همواره سعی داشت فعالیت های امام رضا (ع) را محدود کند و مانع از محبوبیت بیش از حد ایشان بین مردم شود تا جایی که مردم را از دیدار ایشان محروم کرد.

مامون که احساس خطر می کرد به یکی از خدمتگزاران خود دستور داد دست خود را در زهر فرو برده و ظرفی از انگور را با دستانش بفشارد. سپس امام رضا (ع) را با زور و تهدید مجبور به خوردن انگور کرد. چند ساعت بعد حال آن حضرت دگرگون شد و روز بعد یعنی 29 صفر سال 203 هجری قمری در سن 55 سالگی به شهادت رسیدند.

بعد از شهادت ایشان فرزندش امام جواد (ع) دور از چشم دشمنان ایشان را غسل داد و بهمراه جمعی از یارانش در مشهد مقدس به خاک سپرد.

جملات دلتنگی برای امام رضا

مشخصات امام رضا

اگر بخواهیم در خلاصه زندگی نامه امام رضا از ویژگی های اخلاقی ایشان بگوییم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امام رضا (ع) همیشه خوشرو بود اما با صدای بلند نمی خندید.
  • با خدمتکاران خود سر یک سفره می نشست و هیچ با سخن خود کسی را ناراحت نمی کرد.
  • عیادت بیماران و شرکت در مراسم عزاداری را ترک نمی کرد.
  • همواره پاکیزه و خوشبو بود.
  • صبور بود و هیچ گاه سخن کسی را قطع نمی کرد.
  • بسیار عالم بود و از همه علوم آگاهی داشت.
حدیث از امام رضا

مهرورزی و دوستی با مردم نصف عقل است.
چیزی نیست که چشمانت آن را بنگرد مگر آنکه در آن پند و اندرزی است.
دوست هر کس عقل اوست و دشمن هر کس جهل و نادانی و حماقت است.

انشا از زبان کبوتر حرم امام رضا

تریپ لند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا