نماز عید فطر واجب است یا مستحب
در این مطلب از سایت تریپ لند نماز عید فطر واجب است یا مستحب را برای شما آماده کرده ایم. امیدواریم از این مطلب لذت ببرید.
عید سعید فطر یکی از اعیاد مهم مسلمین جهان می باشد که مراسم های خاصی را در آن روز انجام می دهند. یکی از این مراسمات خواندن نماز عید فطر می باشد. اما این سوال برای همه پیش می آید که نماز عید فطر واجب است یا مستحب؟ در این مقاله می خواهیم به طور کامل این موضوع را بررسی کنیم که نماز عید فطر واجب است یا مستحب؟
نماز عید فطر واجب است یا مستحب
نماز عید فطر واجب است یا مستحب؟ بر اساس گزارش هایی که در رابطه با واجب یا مستحب بودن نماز عید فطر گفته شده است این نماز واجب نیز بلکه مستحب می باشد. نماز عید فطر را می توان به امام جمعه هایی که از نظر فقها تایید شده اند اقتدا کرد و قبل از خواندن نیت کرد.
اما افرادی که منصوب ولی فقیه نیستند و طبق نظر غیر امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی، جماعت این نماز از باب رجائی و ثواب اقامه می شود و اشکالی ندارد. البته این نماز را میتوان بهصورت فرادا هم خواند.
نماز عید فطر اذان و اقامه و قضا هم ندارد و دارای رو رکعت می باشد و در هر رکعت یک حمد و یک سوره خوانده می شود. در رکعت اول آن پنج قنوت دارد در رکعت دوم چهار تا قنوت باید خوانده شود.
دعایی که امروزه به عنوان قنوت نماز عید فطر مرسوم شده است، دعایی مستحب است و واجب نمی باشد. اما انجام قنوت های نماز عید فطر واجب است و می توان هر دعایی غیر از دعای مرسوم را خواند و اشکال ندارد؛ اما اصل قنوت در این نماز واجب است.
دعا قنوت نماز عید فطر
اللهمّ اهل الکبریاء و العظمة و اهل الجود و الجبروت و اهل العفو و الرّحمة و اهل التقوی و المغفرة، اسئلک بحقّ هذا الیوم، الّذی جعلته للمسلمین عیدا و لمحمّد صلّی الله علیه و آله ذخراً و شرفاً و کرامةً و مزیداً، ان تصلی علی محمّد و آل محمد و ان تدخلنی فی کلّ خیر ادخلت فیه محمّدا و آل محمّد، و ان تخرجنی من کلّ سوء اخرجت منه محمّدا و آل محمد صلواتک علیه و علیهم. اللهمّ انی اسئلک خیر ما سئلک به عبادک الصّالحون و اعوذ بک ممّا استعاذ منه عبادک المخلصون.
خداوندا تو سزاوار بزرگی، سرفرازی، بخشندگی، توانایی، بخشایش و رحمتی. سزاوار آنی که به خاطر تو پرهیز کنیم و از تو آمرزش بخواهیم در روزی که برای مسلمانان عید قرار دادهای. و برای محمد که درود خدا بر او و دودمانش باد، ذخیره افتخار و بلندی مقام که بر او و دودمانش درود فرستی و مرا بدان چه نیکی و سعادت است و به محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) و خاندانش ارزانی داشتهای بهرهمند سازی و از هر بدی که محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) و خاندانش را خارج ساختی، رهایی دهی، درود تو بر محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) و خاندانش باد. خداوندا! از تو میخواهم بهترین چیزی را که بندگان شایستهات از تو میخواهند، و به تو رو میآورم بدان گونه که بندگان شایستهات از بدیها پناه آوردهاند.
خواص خواندن نماز عید فطر
«عن سلمان ره قال قال رسول الله (ص) من صلى أربع رکعات یوم الفطر بعد صلاة الإمام یقرأ فی أولهن سبح اسم ربک الأعلى فکأنما قرأ جمیع الکتب کل کتاب أنزله الله عز و جل و فی الرکعة الثانیة و الشمس و ضحاها فله من الثواب ما طلعت علیه الشمس و فی الثالثة و الضحى فله من الثواب کأنما أشبع جمیع المساکین و دهنهم و نظفهم و فی الرابعة قل هو الله أحد ثلاثین مرة غفر الله له ذنب خمسین سنة مستقبلة و خمسین سنة مستدبرة». قال محمد بن علی مؤلف هذا الکتاب رض أقول فی ذلک و بالله التوفیق إن هذا الثواب هو لمن کان إمامه مخالفا لمذهبه فیصلی معه تقیة ثم یصلى هذه الأربع رکعات للعید فأما إذا کان الإمام إماما من الله عز و جل واجب الطاعة على العباد فصلى خلفه صلاة العید لم یکن له أن یصلی بعد ذلک صلاة حتى تزول الشمس و کذلک من کان إمامه موافقا لمذهبه إن لم یکن مفروض الطاعة صلى معه العید لم یکن له أن یصلی بعد ذلک صلاة حتى تزول الشمس و المعتمد أنه لا صلاة فی العیدین إلا مع الإمام فمن أحب أن یصلی وحده فلا بأس و تصدیق ذلک».
سلمان فارسى از رسول خدا (ص) روایت کرده است که فرمود: هر کس در روز عید فطر چهار رکعت پس از نماز امام بخواند، در رکعت اول (بعد از سوره حمد) سوره «سبح اسم ربک الأعلى» را قرائت کند، گوئى تمام کتابهاى آسمانى را که خدا (بر پیامبران) نازل کرده، خوانده است؛ و اگر در رکعت دوم (بعد از سوره حمد) سوره شمس «و الشمس و ضحاها» را قرائت کند، ثواب او به وسعت گستره اى است که خورشید بر آن مى تابد؛ و اگر در رکعت سوم (بعد از سوره حمد) سوره «و الضحى» را قرائت نماید، ثواب او برابر با ثوابى است که همه فقرا را سیر کرده، و به آنها عطر زده و پاکیزه شان کرده باشد؛ و اگر در رکعت چهارم (بعد از سوره حمد) سى بار سوره «توحید» را بخواند، خداوند گناه پنجاه سال آینده و پنجاه سال گذشته او را مى آمرزد».