فضیلت روزه نیمه شعبان در کلام معصومین چیست؟
فضیلت روزه نیمه شعبان به قدری زیاد است که روایات مختلفی در مورد آن ذکر شده است. درباره فضیلت روزه شعبان پیامبر (ص) تاکید فراوانی داشته اند.
فضیلت روزه نیمه شعبان
ماه شعبان و خصوصا روز نیمه شعبان از جمله روزهای پر برکت می باشند که اعمال زیادی از جمله روزه گرفتن در این ایام بسیار توصیه شده است. درباره فضیلت روزه نیمه شعبان روایاتی وجود دارد که نشان دهنده ثواب بسیار بالای روزه گرفتن در این روز می باشد.
پیامبر اکرم (ص) فرمودند:
إِذَا کَانَ لَیْلَهُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَیْلَهَا وَ صُومُوا نَهَارَهَا فَإِنَّ اللَّهَ یَنْزِلُ فِیهَا مِنْ غُرُوبِ الشَّمْسِ إِلَى السَّمَاءِ فَیَقُولُ أَ لَا مُسْتَغْفِرٍ فَاغْفِرْ لَهُ أَ لَا مسترزق فأرزقه حَتَّى یَطْلُعَ الْفَجْر
هرگاه شب نیمه شعبان فرا رسید، در آن شب برخیزید و روز آن را روزه بدارید؛ زیرا از غروب آفتاب آن شب خداوند به آسمان فرود مىآید و تا سپیدهدم مىگوید: آیا آمرزش خواهى هست تا او را بیامرزم؟ آیا روزى خواهى هست تا به او روزى بدهم؟
نیت روزه نیمه شعبان
در مورد این که آیا برای روزه نیمه شعبان باید نیت کرد بین علما اختلاف است.
برخی از علما روزه مستحب معین را به روزه ماه رمضان ملحق کرده و تعیین نوع آن را در نیت روزه شرط ندانسته اند.
بعضی از علما بر این عقیده اند که در روزه های مستحب دارای زمان خاص مثل روزه نیمه شعبان، گرفتن روزه در آن زمان خاص خودش نشان دهنده نیت روزه است و نیازی به نیت برای آن نیست.
زمان نیت در روزه مستحب بنابر قولی تا ظهر ادامه دارد. برخی دیگر معتقدند که در روزه مستحب، زمان نیت تا قبل از غروب خورشید فرصت دارد.
احکام روزه نیمه شعبان
طبق نظر اکثر علما برای روزه نیمه شعبان و سایر روزه های مستحب فرد نباید روزه واجب قضا داشته باشد.
فرو بردن سر در آب، بنابر قول اکثر علما بر روزه دار حرام است؛ لیکن در مورد این که آیا این عمل باعث باطل شدن روزه می شود یا نه بین علما اختلاف است.
طبق نظر اکثر علما افطار سهوی، روزه نیمه شعبان و سایر روزه های مستحب را (مانند روزه واجب) باطل نمیکند.
افطار روزه نیمه شعبان مانند سایر روزه های مستحب بعد از گذشتن از زمان ظهر کراهت دارد.
کسی که روزه نیمه شعبان را گرفته اگر مهمان مؤمنی شود و او برایش غذایی تهیه کرده باشد، مستحب است بدون آن که میزبان را از روزه خود مطلع سازد، نزد او افطار کند.
مستحب است انسان روزه نیمه شعبان و سایر روزه های مستحب را از دیگران مخفی کند.
فضیلت روزه ماه شعبان در کلام پیامبر (ص)
رسول خدا (ص) در روایتی درباره ماه شعبان و رمضان می فرماید: شعبان ماه من است و رمضان ماه خدای عزوجل. پس هر که ماه مرا روزه بدارد، در روز قیامت شفیعش خواهم بود و هر که ماه خدا را روزه بدارد خداوند در قبرش وحشتش را از بین می برد و او را مانوس می سازد و تنهاییش را می زداید و هرگاه از قبرش خارج شود با روی سفید و در حالی باشد که در دست راستش کتابش را گرفته و جاودانگی را در دست چپش و می آید تا در برابر خدای عزوجل قرار می گیرد…
فضیلت روزه ماه شعبان در کلام امام علی (ع)
امیرالمومنین (ع) فرمود: ماه رسول خدا را روزه بدارید تا در روز رستاخیز شفیعتان باشد و ماه خدا را روزه بگیرید تا از رحیق مختوم (شراب گوارای بهشتی) بیاشامید و هر که ماه شعبان را به ماه رمضان بپیوندد، برای او پاداش دو ماه پی در پی نوشته شود.
فضیلت روزه ماه شعبان در کلام امام سجاد (ع)
در ماه شعبان امام زین العابدین (ع) اصحاب خود را جمع می کرد و می فرمود: یاران من! می دانید این چه ماهی است؟ این ماه شعبان است که رسول خدا (ص) می فرمود: شعبان ماه من است، پس در آن روزه بگیرید به خاطر محبت و دوستی پیامبرتان و برای تقرب به پروردگارتان، به همان خدایی که جان علی بن الحسین در دست اوست از پدرم حسین بن علی (ع) شنیدم که امیرالمومنین (ع) می فرمود: هر که به خاطر محبت پیامبر و برای تقرب به خدای عزوجل ماه شعبان را روزه بدارد، خداوند او را دوست خواهد داشت و به کرامتش در روز رستاخیز نزدیک خواهد کرد و بهشت را بر او واجب خواهد گردانید.
فضیلت روزه ماه شعبان در کلام امام صادق (ع)
امام صادق (ع) در فضیلت روزه ماه شعبان فرمود: هر که سه روز از ماه شعبان را روزه بدارد، بهشت برای او واجب شود و رسول خدا در روز قیامت شفیعش خواهد بود.
فضیلت روزه ماه شعبان در کلام امام رضا (ع)
ابوالصلت هروی گوید: در آخرین جمعه از ماه شعبان خدمت امام هشتم (ع) مشرف شدم. حضرت فرمود: ای اباالصلت! ماه شعبان بیشترش گذشت و اینک جمعه آخرش فرا رسیده پس تلافی کن در این چند روز آخر، آنچه از تقصیرهایت در این ماه گذشته است و رو آور به آنچه برای تو سودمند است و بسیار دعا کن و از خدا طلب آمرزش گناهانت نما و قرآن را بسیار تلاوت کن و از گناهانت توبه کن تا چون ماه مبارک رمضان فرا رسد خود را برای خدا خالص و آماده گردانیده باشی و امانت کسی را در گردن خود نگذار جز آنکه آن را ادا کنی و کینه مومنی را در دل قرار نده جز آنکه بیرونش کنی و تقوای الهی داشته باش و بر او در پنهان و آشکار توکل کن زیرا هر که بر خدا توکل کند، خدا او را بس است و در بقیه این ماه بسیار خدا را بخوان.