مذهبی

عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع

در این مطلب از سایت تریپ لند به عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع می پردازیم. پس به شما پیشنهاد می کنیم حتما تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

 

پرسش: آیا عزاداری دهه محسنیه پس از دو ماه محرم و صفر که مومنین برای اهل البیت علیهم السلام عزاداری کرده اند، مورد سفارش است؟

پاسخ حجت الاسلام مهدی طاها

« به صورت دقیق در تاریخ و  یا در روایات به روز شهادت حضرت محسن علیه السلام اشاره ای نشده است تا بتوان گفت بیست و هشت صفر تا هشت ربیع ایام محسنیه باشد! چندین نقل وجود دارد. طبق گزارش‌های تاریخی، هجوم به بیت حضرت فاطمه(س) چندین بار اتفاق افتاده‌است. طبق نقل مشهور سه روز پس از رحلت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) یک هجوم به بیت وحی توسط منافقان اتفاق افتاده است!، لذا اگر بنا را بر نظر مشهور بگذاریم روز اول ربیع الاول روز حمله اصلی می باشد، بنابر احتمال زیاد حضرت محسن در این روز شهید شده اند، هر چند می توان احتمالات دیگری برای حملات بعدی و شهادت در یک ماه پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم قائل شد.

آنچه هست اینست که ما دهه محسنیه نداریم!، اگر بنا هم بر عزاداری باشد، روز اول ربیع الاول باید باشد، و سیره مراجع و شیعیان هم در طول زمانهای گذشته بر داشتن دهه محسنیه نبوده است! و در فاطمیه مومنین پرشور در مجالس عزا شرکت می کنند. اگر بنا بر دهه سازی باشد حاضریم با اسناد معتبر ثابت کنیم که در کل سال چقدر جنایات بر علیه اهل البیت علیهم السلام اتفاق افتاده است!. آنچه که هست شیعه همواره از مظلومیت های اهل البیت علیهم السلام دفاع کرده و در روزهای خاص به صورت رسمی عزاداری می کرده است، تلاش برای افزایش روزهای عزاداری رسمی به نفع خود عزاداری نبوده و نخواهد بود!.

پس از اینکه بیت حضرت زهرا سلام الله علیها مورد هجوم نا اهلان قرار گرفت!، از منابع بر می آید که ایشان پیوسته در بستر بیماری بودند، از سوی دیگر گزارشهایی هست که شبها حضرت زهرا سلام الله علیها همراه با فرزندان خود به در خانه مهاجر و انصار می رفتند و به تبیین گری درباره حق خلافت علی علیه السلام می پرداخته اند، و همین تبیین گری و بازگو کردن و به یاد آوردن وصیت های رسول گرامی اسلام یکی از عوامل زمینه ساز هجوم های ناجوانمردانه بعدی دشمن به خانه ایشان شد. با توجه به این نقل و قراین شاید بتوان احتمال داد حمله اصلی که سبب آسیب جدی منجر به شهادت حضرت زهرا (علیهاالسلام) و شهادت حضرت محسن علیه السلام شد در اوایل رحلت پیامبر نبوده است و در حمله نهایی که تاریخ آن دقیق مشخص نیست، این هجوم و جنایت تاریخی ناگوار رخ داده است!.

برخی از منابع هم حمله به بیت شریف علوی را پس از برگشت سپاه اسامه (که حدود یک ماه پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از سفر برگشت) دانسته اند!، در هر حال آنچه برای ما مسلم است و جای هیچ شک و شبهه ای ندارد اصل جنایت و حمله به خانه حضرت زهرا سلام الله علیها است که منجر به شهادت حضرت و فرزندشان شد. حضرت محسن -روحی فداه_ اولین شهید راه ولایت امیر المومنین علی علیه السلام است، و شهادت وی مصیبتی سنگین برای شیعیان می باشد و سند مظلومیت ماست تا قیامت و خدای بزرگ عذاب قاتلان و حمله کنندگان به بیت شریف فاطمی سلام الله علیها را زیاده گرداند و لعنت ابدی کند.

امام صادق علیه السلام فرمودند:
وَ أَوَّلُ مَنْ يُحْكَمُ فِيهِمْ مُحَسِّنُ بْنُ عَلِيٍّ ع وَ فِي قَاتِلِهِ ثُمَّ فِي قُنْفُذٍ فُيُؤْتَيَانِ هُوَ وَ صَاحِبُهُ فَيُضْرَبَانِ بِسِيَاطٍ مِنْ نَارٍ لَوْ وَقَعَ سَوْطٌ مِنْهَا عَلَى الْبِحَارِ لَغَلَتْ مِنْ مَشْرِقِهَا إِلَى مَغْرِبِهَا- وَ لَوْ وُضِعَتْ عَلَى جِبَالِ الدُّنْيَا لَذَابَتْ حَتَّى تَصِيرَ رَمَاداً فَيُضْرَبَانِ بِهَا. كامل الزيارات، النص، ص: 334

او [حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها] را نزد عرش نگه داشته، پس به او گفته مى‏ شود: خداوند تو را در ميان خلقش حاكم قرار داد، پس كسى كه به تو و به فرزندانت ظلم نموده در او حكم نما به آنچه خواهى و من حكم تو را بر ايشان اجراء خواهم نمود،… اوّلين نفرى كه در ظالمين درباره اش حكم می شود و ايشان را محاكمه مى‏ فرمايد  [قاتل]حضرت محسن بن على عليه السّلام است [منظور همان ملعون ازل و ابد است که با لگد و ضرب سیلی دخت مکرم پیامبر را مضروب ساخت] و سپس قنفذ (قاتل حضرت زهرا سلام اللَّه عليها) را مورد محاكمه قرار مى‏ دهد پس قاتل آن حضرت و قنفذ و صاحب قنفذ را آورده سپس با تازيانه‏ اى از آتش ايشان را مى ‏زنند، اگر يكى از اين تازيانه ‏ها در دريا بيفتد از شرق تا غرب دريا به غليان و جوش آمده چنانچه اگر آن را روى كوه ‏هاى دنيا بياندازند آنها را ذوب كرده تا خاكستر شوند پس با اين تازيانه ‏ها ايشان را مى‏زنند.

نتیجه گیری

عزاداری در دهه اول ربیع نه دارای سابقه تاریخی بین شیعیان از جهت عزاداری بوده و نه در سیره و سنت اهل البیت علیهم السلام این رسم دیده می شود!، آنچه در بین علما و مومنان از دیرباز مرسوم بوده و هست این است که در ایام فاطمیه اول و دوم به بیان مرثیه شهادت حضرت زهرا و حضرت محسن علیهماالسلام می پردازند و بر مصائب ایشان گریه و عزاداری می کنند. تاکید می کنیم شهادت حضرت محسن علیه السلام حقیقتی انکار نشدنی است، مظلومیت شیعه هست!، مظلومیت خاندان نبوت تا روز قیامت و متاسفانه عده ای بر اثر جهالت زمانی که می گوییم دهه نداریم سریع تهمت می زنند که ما منکر مظلومیت یا اصل شهادت هستیم!، در صورتی که با توضیحات بالا روشن شد که چنین نسبتی صحیح نیست.

اصرار برای زیاد کردن عزاداری از سوی عده ای محل تردید است و مورد تذکر جدی برخی از مراجع عظام تقلید نیز قرار گرفته و باید مراقب بود زیاد کردن ایام عزاداری از جهت روانی برای جامعه آسیب زا و غیر قابل پذیرش است و احترام به اصل عزاداری را زیر سوال می برد. این درحالی هست که برای سایر ائمه اطهار به صورت دهه عزاداری صورت نمی گیرد چون بدیهی است که از نظر اجتماعی زیاد کردن ایام عزا به صورت عزاداری های رسمی به نفع خود عزاداری نیست!.

الحمد لله مردم ایران و سایر کشورهای اسلامی بسیار باشکوه در محرم و صفر ارادت خود را به خاندان پیامبر گرامی اسلام نشان دادند و در اربعین حسینی میلیونها نفر شوق و عشق خود را به اهل البیت ثابت کردند و انشاالله تمام این عزیزان دارای اجر وافر در دنیا و آخرت خواهند بود.

آنچه باید مورد تاکید شیعیان در غیر ایام عزاداری رسمی (مثل محرم و صفر و فاطمیه و روزهای شهادت سایر معصومین علیهم السلام) باشد همانا مجالس ذکر، خطابه و توسل های هفتگی هیئتها است که فرصت خوبی برای بیان فضایل و توسلات به اهل البیت علیهم السلام و همفکری های دینی است و این همان سیره مراجع و متشرعین در طول این قرنهای متمادی بوده است».

در ادامه نظر مراجع عظام تقلید را بخوانید:

 

طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي

حکم برگزاری ایام محسنیه 

پرسش :نظر شما در مورد برگزاری ایام محسنیه چیست؟

پاسخ :توسل به ذیل عنایت معصومین (علیهم السلام) و فرزندان آنها کار بسیار خوبی است، ولی بهتر این است که برنامه های جدیدی که در میان شیعه سابقه نداشته است ترتیب داده نشود تا برنامه های موجود کم رنگ نگردد.

برگزاری مراسم ایام محسنیه 

پرسش :نظر حضرتعالی در مورد برگزاری مراسم ایام محسنیه چیست؟

پاسخ :توسل به ذیل عنایت معصومین (علیهم السلام) و فرزندان آنها کار بسیار خوبی است ولی بهتر این است که برنامه های جدیدی که در میان شیعه سابقه نداشته است ترتیب داده نشود.

حکم برگزاری ایام محسنیه 

پرسش :نظر شما در مورد برگزاری ایام محسنیه چیست؟

پاسخ :توسل به ذیل عنایت معصومین (علیهم السلام) و فرزندان آنها کار بسیار خوبی است، ولی بهتر این است که برنامه های جدیدی که در میان شیعه سابقه نداشته است ترتیب داده نشود تا برنامه های موجود کم رنگ نگردد.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات حضرت آيت الله العظمی مكارم شيرازي.


 

مطابق نظر آيت الله شبيري زنجاني

آیت الله العظمی شبیری زنجانی: افراط در عزاداری ها به تفریط می انجامد

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی نسبت به ترویج دهه های پیاپی عزاداری هشدار دادند و گفتند: افراط در عزاداری ها به تفریط می انجامد. از آنجا که جامعه نمی تواند نسبت به همه عزاداری های پیاپی مراقبت داشته باشد سرانجام به انکار مجموع عزاداری روی میاورد.

افراط در عزاداری ها به تفریط می انجامد

آیت الله العظمی شبیری زنجانی نسبت به ترویج دهه های پیاپی عزاداری هشدار دادند و گفتند: افراط در عزاداری ها به تفریط می انجامد. از آنجا که جامعه نمی تواند نسبت به همه عزاداری های پیاپی مراقبت داشته باشد سرانجام به انکار مجموع عزاداری روی میاورد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آیت الله العظمی شبیری زنجانی، این مرجع عالی قدر عصر روز چهارشنبه (21/12/92) در جمع تعدادی از روحانیون و طلبه های حوزه علمیه قم که در دفتر ایشان حضور داشتند، ترویج دهه های پیاپی عزاداری را زمینه ساز رویگردانی جامعه از عزای اهل بیت علیهم السلام دانستند و گفتند: همین طور پشت سر هم دهه درست کردن،توسط جامعه قابل پذیرش نیست و به مرور زمان زمینه انکار مجموعه عزاداری ها را به وجود می آورد.افراط در عزاداری ها به تفریط می انجامد.

این فقیه وارسته با تاکید بر اینکه موضوع هتک عزاداری را عرف تشخیص می دهد و مسأله ای شرعی نیست، خاطرنشان کردند: حدیث خاصی راجع به مدت زمان عزاداری ها وجود ندارد. از نظر شرعی هتک حرمت عزای اهل بیت – علیهم السلام- خلاف شرع است، اما این که چه کاری هتک حرمت است  را خود افراد باید تشخیص بدهند.

ایشان افزودند: عقیده ما درباره اینکه آیا شادی در ایامی غیر از روز شهادت، موجب هتک حرمت می شود یا خیر، حجت نیست بلکه تشخیص این موضوع بر عهده عرف است جامعه مشخص می کند تا چه زمانی باید عزا نگه داشته شود.

ایشان با ابراز نگرانی از اینکه عده ای امروزه با افراط در عزاداری ها زمینه هتک حرمت را فراهم می کنند فرمودند: این افراد در این زمینه مسئولند.آیا واقعا کسی که مدعی محب اهل بیت – علیهم السلام- بودن است موظف به چنین کارهایی است؟! 

امروزه برخی از منبری ها و بعضی از مداح های بی تقوا حرفهای بی سند و مجالس بی سندی را ترویج می کنند نظر عرف، پس از ترویج آن در جامعه، ممکن است به اینکه هرگونه مجلس شادی در این ایام، هتک حرمت باشد تغییر کند البته در این صورت موضوع هتک حرمت محقق است و افراد هم شرعا موظفند هتک حرمت نکنند ولی آیا ما باید دنبال این باشیم که آنقدر در اذهان مردم بعضی از مصادیق را به عنوان هتک عزاداری مطرح  کنیم و آن را تبلیغ کنیم تا واقعا عرف آن را هتک بداند؟ آیا شرع چنین سفارشی به ما کرده است؟.

کد خبر : 54228-
منبع: سایت هدانا برگرفته از سایت رسمی حضرت آيت الله العظمی شبیری زنجانی

سند شهادت حضرت زهرا در منابع اهل سنت

سند شهادت حضرت محسن در منابع اهل سنت

پيشگويي پیامبر ص از ظلم بر حضرت زهرا س

شکایت حضرت فاطمه س از ظالمان به خداوند

شکایت حضرت فاطمه س از ابوبکر و عمر

چرایی دفن شبانه حضرت زهرا س

غصب حق فاطمه عليها السلام در روایات

روایات غصب کردن ارث حضرت زهرا

كليد: عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع  نظر آیت‌الله مکارم درباره برگزاری ایام محسنیه –  هشدار یک مرجع تقلید نسبت به رواج دهه‌های پیاپی عزاداری نظر مراجع عزاداري ايام محسنيه آیا برگزاری «ایام محسنیه» بدعت است نظر آیت‌الله مکارم درباره برگزاری ایام محسنیه – آيا ايام محسنيه از عقايد شيعيان است؟  ایام محسنیه چه ایامی است؟.آیا اوایل ماه ربیع الاول ایام محسنیه است و باید عزادار باشیم؟ سوگواره ی ايام محسنيه‎ عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع عزاداري ایام محسنیه از نظر مراجع ایام محسنیه ایام محسنیه چیست عزاداری ایام محسنیه حکم ایام محسنیه شروع ایام محسنیه شبهه ایام محسنیه سند ایام محسنیه … آيت الله مكارم شيرازي: … آیت الله العظمی شبیری زنجانی نسبت به ترویج دهه های پیاپی عزاداری هشدار دادند و گفتند: افراط آیت الله

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا