شستن فرش و موكت نجس
در این مطلب از سایت تریپ لند به شستن فرش و موكت نجس می پردازیم. پس به شما پیشنهاد می کنیم حتما تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
– فرش نجس را چگونه باید آب کشید و تطهیر کرد ؟
پاسخ –ابتدا عين نجاست را از بين ببريد و شما مي توانيد اين كار را با آب کر که همان آب لوله كه متصل به آب شهريست انجام دهيد.
لازم به ذكر است كه؛ در تطهير با آب لوله کشى، جدا شدن آب غساله (آبي كه پس از برخورد به نجاست جدا مي شود) شرط نيست، بلکه به مجرد رسيدن آب به مکان نجس، بعد از زوال عين نجاست و حرکت غساله از جاى خود به وسيله دست کشيدن بر فرش در هنگام اتصال آب، طهارت حاصل مى شود.
حال اگر اين آب جداشده يا همان غساله جاي دیگري برود پاک است البته به شرطي كه عين نجاست در آن نباشد (تا زمانی که رنگ و بو و مزه آن را متغير كند).
یا می توانید تشتی زیر فرش و موكت بگذارید که آب از زیر آن بیرون برود ، به این صورت فرش پاک می شود.
در شستن با آب قلیل برخي از فقها علاوه بر فشار و يا جابه جايي غساله در فرش اين نكته را تذكر مي دهند كه آبكشي با آب قليل بايد دو مرتبه باشد.
نكته: غساله آب قليل نجس است .
[اگر چیز نجس را در آب کر یا جاری فرو برند]
مسأله 54 اگر چیز نجس را در آب کر یا جاری فرو برند (1)، و در چیزهایی که قابل فشار دادن است مانند فرش و لباس، طوری فشار، یا در داخل آب حرکت دهند که آب داخل آن خارج شود چنانچه از چیزهایی باشد که در دفعه اول پاک میشود، آبی که بعد از بیرون آوردن، از آن میریزد پاک است و اگر از چیزهایی باشد که باید دو مرتبه آن را در آب فرو برند تا پاک شود، آبی که بعد از دفعه دوم از آن میریزد، پاک میباشد.
این مسأله در رساله آیت اللّه مکارم نیست
(1) (اراکی:) آبی که بعد از بیرون آوردن از آن میریزد پاک است. [پایان مسأله] (خوئی، سیستانی، تبریزی:) مسأله اگر چیز نجس را در کر یا جاری تطهیر نمایند (خوئی، سیستانی: در شستنی که با آن پاک میگردد) آبی که بعد از بیرون آوردن از آن میریزد، پاک است.
(گلپایگانی، بهجت، صافی:) مسأله اگر چیز نجسی را در آب کر یا جاری آب بکشند، آبی که بعد از بیرون آوردن، از آن میریزد پاک است (بهجت: پاک و پاک کننده است).
(فاضل:) مسأله اگر چیز نجس که نیاز به فشار دادن ندارد را در آب کُر یا جاری آب بکشند، آبی که بعد از بیرون آوردن از آن میریزد پاک است، ولی چیزهایی که مثل لباس و فرش بنا بر احتیاط در آب کُر و یا جاری هم نیاز به خارج کردن غساله آن با فشار و مانند آن دارد، بنا بر احتیاط غساله آن نجس است.
(زنجانی:) مسأله اگر چیز نجسی را در آب قلیل آب بکشند، از آبی که بعد از بیرون آوردن، از آن میریزد بنا بر احتیاط باید اجتناب کرد و اگر در غیر آب قلیل آب بکشند آبی که از آن میریزد پاک است.
(نوری:) مسأله آبی که برای پاک کردن شی ء نجس شده استعمال میشود و آن را غُساله مینامند اگر تطهیر با آب قلیل باشد، نجس است؛ ولی اگر در آب کر یا جاری تطهیر نمایند، آبی که بعد از بیرون آوردن از آن میریزد، پاک است.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
مطابق نظر آيت الله خامنه اي
شستن گلیم یا فرش نجس با آب لوله کشی
سوال: آیا گلیم یا فرش نجسی را که با آب لوله کشی متصل به منبع آب شهری شستشو می دهیم، به مجرد رسیدن آب لوله کشی به محل نجس، پاک می شوند یا باید آب غساله از آن جدا شود؟
ج. در تطهیر با آب لوله کشی، جدا شدن آب غساله شرط نیست، بلکه به مجرد رسیدن آب به مکان نجس، بعد از زوال عین نجاست و حرکت غساله از جای خود به وسیله دست کشیدن بر فرش در هنگام اتصال آب، طهارت حاصل می شود.
تطهیر موکت
س۷. کیفیت تطهیر موکت چسبیده به زمین چگونه است؟
ج. بعد از زوال عین نجاست آب لوله را به جای نجس وصل کند بهگونهای که همه آن محل را فرا گیرد. و بنا بر احتیاط واجب با جابجا شدن آب در حین اتصال به کر هرچند با فشار آب و یا دست کشیدن، پاک میشود.
تطهیر مبل یا صندلی
حکم نماز خواندن روی فرش نجس
فشار دادن لباس و فرش نجس
اگر جایی از فرش نجس شده اما دقیقا مشخص نباشد کجاست
تطهیر فرش نجس با آب قلیل
س۵. اگر فرش یا مبل منزل که آب در آن نفوذ می کند با مدفوع بچه نجس شود چگونه باید آن را تطهیر کنیم؟
ج. بعد از برطرف نمودن عین نجاست به یکی از دو طریق میتوان تطهیر نمود:
۱ـ آب قلیل را روی محل نجس بریزد سپس آب غساله را با فشار دادن خارج کند.
۲ـ آب لوله را (که متصل به کر است) به محل نجس وصل کند به گونهای که همه آن محل را فرا بگیرد و بنا بر احتیاط واجب باید هنگام اتصال آب با دست کشیدن و مانند آن غساله از جای خود حرکت کند.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
. تطهير موكت چسبيده به زمين : با آب لوله كشى پاك مىشود وبايد كمى فشار داده شود و بهتر اين است كه غُساله آن با دستمال و امثال آن جمع شود.
. تطهير فرش يا مكان نجس : براى تطهير مكان نجس ابتدا عين نجاست را برطرف نماييد؛ در مورد آب قليل، مقدارى آب روى آن قسمت بريزيد بهگونهاى كه محل نجاستشده را در برگيرد و كمى آب را حركت دهد و بعد با دستمالى آن آب را جمع كنيد. بدين ترتيب آن قسمت پاكمىشودامادستمال ودست وظرفىكه دستمال در آن قرار مىگيرد، نجس مىباشد. و در مورد آب لولهكشى همين مقداركه آب آنجارافرابگيردوكمى آب را حركت دهد پاك مىشود و بهتر اين است كه غُساله آن با دستمال و امثال آن جمع شود.
مسأله 51ـ فرش و لباس و چیزهایى مانند آن، که آب را به خود مى گیرد و قابل فشار دادن است، چنانچه با آب قلیل تطهیر مى کنند، باید بعد از هر بار شستن، آن را فشار دهند تا آبهاى داخل آن بیرون آید و یا به گونه اى دیگر آبِ آن گرفته شود; ولى در آب کُر و جارى فشار دادن لازم نیست. به شرط این که آن را طورى در آب تکان دهند که آب از آن بگذرد.
مسأله 52ـ موکت چسبیده به زمین به وسیله آب لوله کشى پاک مى شود و لازم است مقدارى فشار داده شود و بهتر این است که آب موجود در آن را با چیزى جمع کنند.
تطهیر فرشی که نجاست آن به زمین سرایت کرده [روش تطهیر با آب ]
پرسش : فرشی را که نجاست از آن به زمین سرایت کرده است بدون جابجا کردن و بدون شستن زمین با آب کر می شوییم و غساله آنرا جمع می کنیم آیا به این ترتیب فرش پاک می شود در حالیکه زمین نجس است و فرش خیس با آن در تماس است؟ آیا جمع کردن غساله موجب بالا آمدن نجاست نمی شود؟
پاسخ : اگر زمین شسته نشده باشد با برخورد فرش با زمین، فرش مجددا نجس می شود و اگر شسته شده اشکال ندارد.
مسئله 41ـ قالی، موکت و امثال آنها را اگر با نجاست جرم دار آلوده نشده و اثر عینی، روی آنها نباشد می توان با ریختن یک بار آب بر روی آنها به وسیله آنها به وسیله آفتابه و یا کاسه و مانند آن، تطهیر کرد به این ترتیب که آب روی قسمت متنجس می ریزیم به طوری که همه آن قسمت را فرا گیرد آنگاه با دادن فشار به وسیله دست و یا ماشین برقی و یا گذراندن پارچه پاکیزه از روی آن، غساله را جدا می کنیم و این حکم در مورد همه جامه هایی که جز به بول آلوده شده اند صادق است اما لباس آلوده به بول و یا بول دختر بچه شیرخوار، حکمی دیگر دارد که خواهد آمد.
مسئله 42ـ اگر بخواهیم شئ متنجسی را با آب شیر که به کر متصل است آب بکشیم و بشوییم نیازی به جدا کردن آب غساله نیست بلکه همین قدر که آب کر روی نجاست و آلودگی را فرا گرفت، آن پاک می شود.
مسئله 43ـ اگر جامه، فرش، موکت، و یا امثال آنها به انواع نجاساتی آلوده شوند که دارای جرم اند و اثر عینی بر روی آنها باقی مانده است مانند خون، منی، می توان آنها را به ترتیبی که در مسئله 41 گذشت تطهیر کرد به شرط آنکه جرم نجاست با شستن و یا به هر وسیلهة بر طرف شود با این تفاوت که اگر تطهیر با آب قلیل صورت بگیرد غساله ای که عین نجاست با آن برطرف می شود بنابر فتوی نه احتیاط وجوبی، نجس است.
مسئله 44ـ فرش، موکت و انواع لباسهایی را که با بول پسر و با دختر بچه شیرخوار آلوده شده است می توان با ریختن مقداری آب بر روی مکان متنجس، آن هم یکبار به اندازه ای که محل آلوده به بول را فراگیرد، آب کشید به شرط آنکه بچه جز شیر چیز دیگر نخورد و در پاکی آنها جدا کردن غساله با فشار و یا هر وسیله دیگر شرط نیست.
مسئله 45ـ جامه متنجس به بول را دوبار با ریختن آب قلیل از آفتابه و یا کاسه و امثال آنها می توان پاک کرد طوری که آب کاملا جای متنجس را فراگیرد و سپس آن را به طریقی جدا کرد البته غساله ای که از جامه جدا می شود بنابر احتیاط واجب، نجس است به شرط آنکه عین نجس در آن نباشد وگرنه به حسب فتوی، نجس است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی
- ویژه نامه احکام طهارت(وضو، غسل، نجاسات و …)
- آيا عرق جنب نجس است
- آيا بخار ادرار نجس است
- حكم باقي مانده خون در مرغ و گوشت
- منكر نماز كه ضروري دين است چه حكمي دارد
- اهل کتاب چه کسانی هستند
- حكم خوردن الكل سفيد و الكل زرد
- حكم نوشيدن ماء الشعير
- آيا الکل سفید نجس است
- داروهای الکل دار چه حكمي دارد
- حکم جوشاندن آبغوره چیست
-
راه تطهیر زمین نجس (سرامیک نجس)