آموزش استخاره با تسبیح (آیا استخاره با تسبیح واقعی است ؟)
در این مطلب از سایت تریپ لند آموزش استخاره با تسبیح (آیا استخاره با تسبیح واقعی است ؟) را برای شما آماده کرده ایم. امیدواریم از این مطلب لذت ببرید.
همه ما در زندگی با مشکلات بسیاری روبرو میشویم. گاهی انقدر مشکلات و انجام کارها برای ما سخت میشود که نیاز به یک اطمینان قلبی داریم. یاد خدا همیشه در قلب و ذهن ما است. همواره یاد او آرامشی در جان ما جاری میکند. خصوصا زمانی که برای انجام کاری دچار شک و تردید میشویم مانند شروع زندگی مشترک، قبل از هر چیزی دوست داریم با یاد و حمایت خداوند بزرگ تصمیم گیری کنیم. از این روز میتوانیم با گرفتن استخاره به شک خود پایان بدهیم. اما استخاره با تسبیح چگونه انجام میشود؟ در ادامه میتوانید آموزش استخاره با تسبیح و آداب کامل آن را مطالعه کنید البته ما در مطلبی مشابه درباره نحوه استخاره با تسبیح برای ازدواج را نیز توضیح داده ایم.
استخاره با تسبیح چگونه است ؟
معنی کلمه استخاره در لغت یعنی طلب خیرنمودن از خداوند، بدین وعنی که انسان در انجام هر کاری از خداوند خیر بخواهد. معنی دیگری از استخاره به نوعی یک قرعه است برای برطرف کردن شک که همراه با دعا از خداست.
این کار با استفاده از یک تسبیح و قرآن انجام میشود. زمانی نیاز به استخاره هست، که شخصی دچار شک و تردید است. قبل از آن همه شرایط لازم را برای استخاره کردن فراهم کرد.
کارهای همچون تفکر و تحقیق، مشورت با عالمی مجرب. اگر بعد از مطالعات لازم و بررسی های انجام شده، باز هم دچار دودلی و تردید بود، زمان گرفتن استخاره است. در صورتی که تحقیقات و شواهد نشان از خوبی و یا بدی آن اقدام است استخاره جایز نیست.
انواع آموزش استخاره با تسبیح به شکل زیر است :
استخاره با تسبیح امام زمان
شایع ترین نوع استخاره که به چند روش انجام مى شود:
اوّل: علامه مجلسى نوشته اند: به نقل از «شیخ بهایى» : از اساتید و بزرگان شنیدم که این دستورالعمل از حضرت ولىّ عصر(علیه السلام) رسیده است.
فرمود: «تسبیح را به دست (راست) بگیرید و سه بار صلوات بفرستید، آنگاه قسمتى از تسبیح را (با دست چپ) گرفته و دوتا دوتا رد کنید; اگر در پایان یک دانه باقى ماند، به معناى «إفعل» (انجام بده) است و اگر دو دانه باقى ماند، مفهوم آن «لاتفعل» (انجام نده) است.
دوم: از امام صادق(علیه السلام) روایت شده است که فرمود: (به هنگام استخاره با تسبیح) نخست یک مرتبه سوره «حمد» را مى خوانى و آنگاه سه بار سوره «توحید» (قل هو اللّه…) را و آنگاه پانزده مرتبه صلوات مى فرستى، سپس مى گویى:
اَللّهُمَّ إِنّى أسْئَلُکَ بِحَقِّ الْحُسَینِ وَجَدِّهِ وَأَبیه، وَأُمِّهِ وَأَخیهِ، وَالاَْئِمَّةِ مِنْ ذُرِّیَّتِهِ،
خدایا از تو مى خواهم، به حقّ حسین و جدّش و پدر و مادر و برادر و امامان از نسلش
أَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَأنْ تَجْعَلَ لِىَ الْخِیَرَةَ فی هذِهِ السَّبْحَةِ،
این که بر محمّد و آل محمّد درود فرستى و خیرم را در این تسبیح قرار دهى
وَ أَنْ تُرِیَنی ما هُوَ الاَْصْلَحُ لی فی الدِّینِ وَالدُّنْیا،
و آنچه را که صلاح دین و دنیایم است به من نشان دهى.
اَللّهُمَّ إنْ کانَ الاَْصْلَحُ فی دینى وَدُنْیایَ، وَعاجِلِ اَمْری وَآجِلِهِ، فِعْلَ ما اَنَا عازِمٌ عَلَیْهِ فَأْمُرْنی، وَإلاّ فَانْهَنی، إنَّکَ عَلى کُلِّ شَىْء قَدیرٌ.
خدایا اگر مصلحت دین و دنیا و امروز و فردایم در انجام کارى است که قصد آن را دارم، پس مرا بدان فرمان ده! وگرنه مرا از آن نهى کن; چرا که تو بر انجام هر کارى توانایى.
پس از آن، قسمتى از تسبیح را مى گیرى و آن را مى شمارى و با عدد اوّل مى گویى «سُبْحانَ اللهِ» و با عدد دوم مى گویى «أَلْحَمْدُلِلّهِ» و با عدد سوم مى گویى «لا إِلهَ اِلاَّ اللّهُ» و به همین ترتیب پیش مى روى; در پایان اگر دانه آخر شمارش، سُبحان الله بود، مخیّر میان فعل و ترک هستى و اگر أَلْحَمْدُللهِِ بود، نشانه امر است و آن را انجام مى دهى و اگر لا إِلهَ اِلاَّ اللّهُ بود، نهى است و آن را ترک مى کنى.
استخاره با تسبیح حضرت فاطمه
نقل است از مرحوم سقازاده واعظ : از استخاره هایی که از استاد مرحومم یاد گرفته ام و آن را به تمامی دوستان اهل بیت علیه السلام اجازه می دهم و تا به حال خلافی از آن ندیده و بارها تجربه کرده ام این است که تسبیحی را اختیار کرده و نیت می کنید سه صلوات فرستاده و سوره حمد را تا اهدنا الصراط المستقیم بخوانید و یک قبضه از دانه های تسبیح را اختیار کرده و چهار چهار جدا کنید اگر از آخر یکی بماند خیلی بد است و چنانچه دو بماند خیلی خوب است و چنانچه سه بماند میانه متمایل به بد است و چنانچه چهار بماند میانه متمایل به خوب است
منبع : گلهای ارغوان ج ۲ ص ۲۱۸
استخاره با تسبیح آیت الله بهجت
از مرجوم آیت الله بهجت نقل شده: بنده هم هروقت برای خود استخاره میگیرم با تسبیح استخاره میکنم، و برای ترک هم معمولٌبه است، و اگر میانه باشد انجام نمیدهم، مگر اینکه فعل آن خوب، و ترکش بد باشد.
- ١.نحوه استخاره معظمله فرستادن سه صلوات بر محمد و آلمحمد و گرفتن یک قبضه از تسبیح و جداکردن دوتا دوتا از دانههای آن است، در نهایت اگر یکی باقی ماند، خوب و اگر دوتا ماند بد است.
- ٢.یعنی فعل و ترک هر دو خوب باشد
در محضر بهجت، ج۱، ص ۲۹۳
شرایط استخاره گرفتن
اگر شخصی در انجام کاری دچار تردید و شک شده باشد و با تحقیق و بررسی همه جوانب، به انتخاب هر دو طرف رسید، دیگر استخاره جایز نیست. اگر با وجود مشورت و تفکر کامل به نتیجه ای نرسید میتواند استخاره را انجام بدهد.
گاهی مراجعه به قرآن برای رسیدن به راه حل درست است. اما نباید این عمل تبدیل به یک عادت و به جای فکر و اندیشه باشد. از طرفی برداشت و فهم معانی آیات قرآن در مواقع بسیار کار ساده ای نخواهد بود . نیاز به آگاهی تخصصی و مسائل دینی دارد.
در هنگام استخاره با قرآن باید به تفسیر آن مسلط باشید. نباید به کلمات خوب و بد در بالای صفحات قرآن تکیه کرد. میتوانید برای آگاهی بیشتر درباره اقسام استخاره به مفاتیح الجنان مرحوم قمی (ره) در قسمت حاشیه مراجعه کنید.
آیا استخاره با تسبیح واقعی است ؟
همان طور که گفته شد استخاره، طلب خیر کردن از خداوند متعال معنی می شود. به این صورن که انسان قیل از انجام هر کاری از درگاه خداوند طلب خیر می کند. به این صورت که اگر این کار به صلاح فرد و خیر اوست در آن موفق می شود و موقعیت برایش فراهم می شود و اگر صلاحش نیست، انجام نمی شود.
استخاره دعاست و درباره این موضوع امامان و معصومین دعاهایی را سفارش کرده اند. در ایتدا توصیه می شود اگر قرار به انجام کاری دارید بهتر است در ابتدا درباره آن موضوع تحقیق و بررسی انجام دهید و مشورت های لازم را انجام دهید. در آخر اگر همچنان مردد بودید این موضوع را استخاره کنید و از خداوند طلب خیر کنید. جواب استخاره هر چه بود انجام دهید. به این موضوع دقت کنید که تمامی علما و صاحب نظران دینی متفق القولند که استخاره از ادله شرعى نیست به این معنی که عمل کردن به آن الزام دینی ندارد. از این رو مخالف عمل کردن با استخاره اشکال شرعی ندارد